De Europese Commissie heeft de richtlijn voor het Europese Deposito Garantie Stelsel geschreven. Lidstaten van de Europese Unie mogen deze richtlijn overnemen. Het is een van de goede kanten van de Europese Unie, Brussel zorgt dus wel degelijk voor bepaalde input. 

Het deposito garantie stelsel kan direct worden overgenomen door de lidstaten. Na de problemen met Griekenland werd het DGS daar stand pede ingevoerd. Dit ging, net als veel van de andere implementaties, echter niet zonder slag of stoot. Probleem banken moeten namelijk een hoge premie betalen om te zorgen dat de depositos veilig gesteld worden, maar het zijn niet voor niets probleem banken. 

Europa wil graag dat de lidstaten een stabiele basis bieden aan haar onderdanen. Een goed werkend financieel systeem is noodzakelijk en kan de betrouwbaarheid van het land waarborgen en dat was uiteindelijk een van de utgangspunten van de Europese Unie. 

Als u zelf geld kwijt dreigt te raken omdat uw bank u in de steek laat, onderzoek dan goed welke kant u op moet gaan. Als u te laat bent kunt u het waarschijnlijk vergeten. Het deposito garantie stelsel is namelijk de basis van het algehele dekkingsgebied. U kunt met deze opbrengst een verdere gang naar de rechter bekostigen als dit nodig is.