Er zijn de laatste jaren toch wel de nodige banken in Europa gesneuveld. Dit komt niet alleen door de onbehouwen acties van bankiers. Er zijn vaak ook macro economische redenen of gewoon domme beslissingen van centrale banken die ten grondslag liggen aan de ondergang van een bank. Zo kon iedereen op zijn klompen aanvoelen dat de financieringsmethoden die banken als DSB, Lehman Brothers en hypotheekbank Elq hanteerden niet haalbaar zouden zijn. DNB had veel eerder in kunnen en moeten grijpen. Maar ja, dat is altijd achteraf praten. 

Momenteel zijn er een aantal banken die in de problemen zitten. In Malta hebben we Nemea, in Letland zijn er een heel legertje banken wat omvalt of op omvallen staat en FBME Cyprus zit ook al enige jaren in moeilijkheden. Het zullen ongetwijfeld niet de laatste banken zijn. Het is daarom verstandig rekening te houden met de werking van de deposito garantie stelsel en te beijken of banken wel zo veilig zijn als dat deze lijken. 

Wanneer uw bank in de problemen komt is het verstandig de centrale bank in het land van regitratie te bellen. Ze kunnen u direct vertellen of de bank meedoet aan het depositie garantie stelsel en wat de procedure is. In veel gevallen zult u af moeten reizen naar het land waar de bank gevestigd is. Dit is niet altijd even makkelijk en kan zelfs ronduit irritant zijn want vluchten naar een uithoek in Latvia of Malta gaan niet iedere dag en men zal geen Nederlands spreken en misschien maar een klein beetje Engels. Fijn om dan met handen en voeten uit te moeten leggen dat u uw geld terug wilt of bezwaar aan te tekenen tegen een te lage uitkering.